Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 14 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

De verlomping verbroedert

Mijn vriend houdt van punkrock. Soms ga ik mee naar een concert en zie volwassen mannen na drie bier en een powerakkoord hun middelvinger opsteken en als bolle hanen tegen elkaar aanduwen. Hoogopgeleide types sjorren hun das los en blèren ineens teksten mee als Too drunk to fuck en vallen elkaar na afloop lachend in de armen. Stupid on purpose, oftewel expres lomp doen is volgens mijn vriend een manier om alle spanning los te laten. Lomp doen verbroedert.

De verlomping behoudt zich niet tot de punkrockscene, maar reikt verder. Ik zie het bij het studentenhuis op de hoek, waar scheldwoorden als koosnaampjes worden gebruikt. Ik zie het online in de reacties onder een foto van het Nederlands elftal. Ik zie het op de blog van een gebotoxte zanger. Ik zie het in de politiek. Lomp is het nieuwe cool.

We moeten intelligente mensen trainen domme dingen te zeggen, zodat ze populairder worden. Kijk maar naar George Bush, schreef auteur Kurt Vonnegut eens. En ja, ook onze politiek verlompt. Ontredderd zien de partijen hoe Wilders populariteit in de peiling even snel stijgt als dat er opvangcentra voor vluchtelingen worden geopend. Andere partijen krabben zich achter de oren. Wie kunnen zij naar voren schuiven om de opgehitste meute bij zich te houden? Wie biedt tegenwicht? De VVD is er snel uit. Halbe Zijlstra deed al wonderen met zijn botte cultuur- en onderwijsbezuinigingen. Trots poseert hij in het AD om zijn plan voor versoberde opvang van asielzoekers te presenteren. Borstvergrotingen of -verkleiningen, dat kan volgens hem niet, hoor. Hij zei het echt. Aan zijn grijns te zien, ziet hij het tellertje van lompe stemmers al weer stijgen. Opiniemakers en cabaretiers buitelen over elkaar heen om Halbe belachelijk te maken. Kostbare zendtijd en krantenpagina’s vullen zich met spot. Maar ik denk dat Halbe heel goed weet wat hij doet. Hij kiest er bewust voor om zijn boodschap te verlompen. We lachen hem uit zodat de spanning even gebroken is en we de echt kritische vragen weer een weekje uitstellen. Als we ons druk maken om zijn clownerie blijven werkelijke vragen onbeantwoord; hoe krijgen we zoveel vluchtelingen geïntegreerd? Geschoold? Aan het werk?

In een Periscope-interview bood Halbe trouwens zijn excuses aan. Periscope is een app. VVD heeft daar 721 volgers op. Ter vergelijking: Algemeen Dagblad heeft een oplage van zo’n 400.000 lezers. Ik ben benieuwd hoeveel mensen zijn spijtbetuigingen hebben meegekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.