De kijk van een Marokkaan op een Nederlander

Doha 2 mei 2015

Ik neem aan dat jij als reguliere Nederlander een heel andere kijk hebt op de buitelanders hier in ons klein en fijne landje. Laten we even de standaard dingen bij pakken. De Marokkanen. Niet zo moeilijk om snel over na te denken toch. Iedere ‘tata’ kan het zo opnoemen. ‘Ja, die kut Marokkanen stelen en bedreigen mensen. Ze zijn een gevaar voor de samenleving. Weg met hun ze nemen ons land over.

Laat ik zelf nou eens een Marokkaan zijn. Tegen mij word gezegd dat ik een ‘goede Marokkaan’ ben. Alleen omdat ik geen accentjes heb, me niet zo kleed als de standaard Marokkaan die een tata graag te grazen neemt? Maar heeft een ‘racist’ ooit nagedacht over hoe een Marokkaan die zo word behandeld naar een typische Nederland kijkt? Voor mijn idee, Nee. Ik kan een ‘tata’ ook kwetsen door te zeggen dat hij/zij gierig is, niet gastvrij, arrogant en bot is en gelijk al een probleem maakt om €0,50 eurocent dat je nog moest teruggeven. Vergeet de rente uiteraard niet he!

Dat een ‘tata’ ook dingen kan stelen en slechte dingen doet. Maar als het op het moment aan komt als een Nederlander iets verschrikkelijks heeft gedaan heeft de Nederlander psychische problemen? En de buitenlander die precies het zelfde heeft gedaan een radicale Marokkaanse Moslim die het gevang in moet? Waar is de gerechtigheid waar Nederland zo bekend om staat! Maar hoe kijk ik persoonlijk zelf naar een Nederlander? Ik weet niet beter. Ik woon hier. Ik ben door ‘tatas ’ omringd. Ik heb Nederlandse vrienden. Ik heb Nederlandse collega’s, docenten en ik heb respect voor hun. Heel veel zelfs. Alleen vraag ik me af waarom sommige Nederlanders zo eentonig naar de Marokkanen kijken. Doen jullie nooit wat verkeerds dan ?