Ergens in Den Haag en Wassenaar

Han Maas 28 apr 2017

Ergens in Den Haag woont een gezin in een eengezinswoning met een bescheiden tuintje. Vader, moeder en drie dochters.
Vader wordt werkloos. Moeder vindt werk. Ze worden gekort volgens de kostendelersnorm. Hun ov-chipkaart kunnen ze amper opladen.

Ergens in Wassenaar woont een gezin in een riante villa met een tuin die meer op een park lijkt. Vader, moeder en drie dochters.
Vader heeft nooit gewerkt. Hij geniet al jaren een belastingvrije uitkering evenals zijn vrouw. In plaats dat ze gekort worden, krijgen ze aanvullingen en een nieuw vliegtuig.
De oudste dochter zal haar hamsterwangetjes extra kunnen vullen als ze over een tijdje ook een riante uitkering krijgt.
De domme massa doet hun op 27 april geloven dat ze verheven zijn.

Koningsgezindheid is niet langer voorbehouden aan Rechts. Steeds vaker dweept ook Links – de VARA voorop – met de familie die toch echt in een sprookjesboek thuishoort.
Toch schetste het mijn verbazing dat Wilfried de Jong Willem-Alexander interviewde. Het interview werd door de NPO – à la RTL 4 – keer op keer aangekondigd met korte fragmenten uit het interview.
Quasi relaxed zat zowel Willem-Alexander als Wilfried te praten over alledaagse dingen zoals de mobieltjes van de kinderen. Wanneer die uit moeten en dat daar weleens inconsequent mee omgegaan wordt door vader. Want dat is Alexander: vader. Een vader die zoals iedere vader vindt dat hij prachtige dochters heeft.

De koning kwam menselijk over. Hij raakte geëmotioneerd toen het ongeluk van zijn broer Friso ter sprake kwam. De hoop die verdween toen hij in coma lag. En wat zijn overlijden voor zijn moeder betekende. Een moeder die een kind verliest dat zij heeft gebaard.
Ik moest ook even slikken bij dat fragment. Maar gaat het daar nu juist niet om? Dat we het hebben over MENSEN en niet over sprookjesfiguren die niet écht bestaan. Verheerlijkt 70% van de Nederlandse bevolking niet deze mensen die gewoon ‘een velletje over hun neus’ hebben?

Verheugd over de dag boordevol saamhorigheid, staat Alexander te stralen en zegt dat hij ‘een prachtige vijftigste verjaardag viert’ – Ik denk eerder dat hij opgelucht is dat hij goed door en uit het interview met Wilfried is gekomen. Wie weet streeft hij Máxima wel voorbij wat betreft populariteit.
Zijn cadeau heeft hij nog niet gekregen, omdat ze ’s morgens veel te doen hadden: zoals aankleden. Dat bevestigt voor 100% mijn vermoeden dat de koning toch echt een mens is.