Mobiele telefoons een bedreiging?

Bang om iets te doen op het podium, of om een foto van jezelf te plaatsten op internet? Bang om voor schut te worden gezet door mensen op social media? Veel jongeren zijn dit. De afgelopen jaren zijn mobiele telefoons heel belangrijk geworden in de wereld en vooral bij de jongere generaties. Is het een bedreiging voor de jongeren zelf of brengt het hun culturele ondernemingen in gevaar? Ik denk allebei.

Sinds het jaar 2002 werd de GSM, oftewel de mobiele telefoon, een stuk belangrijker in ons leven. De eerste jaren konden mensen ermee bellen, sms’en en foto’s maken. Tegenwoordig kan en doe je alles met je telefoon. Ik en velen om mij heen kunnen telefoons niet meer wegdenken uit ons leven.

Mobiele telefoons zijn ongelofelijk handig. Je kan snel iemand een “appje” of sms’je sturen of zelfs iemand aan de andere kant van de wereld bereiken. Jongeren contacten elkaar via Snapchat, Instagram of WhatsApp, maar zijn telefoons wel echt zo geweldig of lijkt dat alleen maar zo?

Op onze school hebben wij een jaarlijks feest; “de Grandi Art”, een traditie die zich al jarenlang voortzet. De Grandi Art staat bekend om alle culturele onderdelen en activiteiten die elk jaar plaatsvinden. “Ben je muzikaal, kan je goed zingen of teken je de mooiste dingen, dan kun je je vanaf deze week inschrijven om mee te doen aan de Grandi Art”. Een aantal weken geleden werd dit door de hele school omgeroepen en was het het gespreksonderwerp van de dag. Wie gaan er meedoen? Hoe wordt het feest na de Grandi Art? Wie gaan er naar de artistieke interlyceale? Deze vragen heb ik veel mensen aan elkaar horen stellen. Het antwoord op de meestgestelde vraag; ga jij meedoen? Was voor het grootste gedeelte van de leerlingen “nee”. Bang om gefilmd te worden, bang om te falen, of bang om uitgelachen te worden. Die gedachten hebben de meeste leerlingen bij het idee om mee te doen aan de Grandi Art.

De meeste jongeren van tegenwoordig zijn bang dat de fouten die ze maken, gefilmd worden en viral gaan op het internet. Er waren dit jaar dan ook een stuk minder aanmeldingen voor de Grandi Art dan voorgaande jaren. Culturele activiteiten zullen hierdoor steeds meer afnemen en uiteindelijk niet meer plaatsvinden. De mobiele telefoon speelt hier een enorm grote rol in en hier moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.