Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 10 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Broer terreurverdachte: Iedereen heeft toch wapens?

Volgens de broer van Jaouad A., de terreurverdachte die woensdag in Rotterdam is opgepakt, is A. geen terrorist. Dat zegt de broer tegen het Algemeen Dagblad. Hij stelt dat hij wel gelovig was, en vijf keer per dag ging bidden, maar hij zou geen extremist zijn.

Een arrestatieteam viel woensdagavond na een tip van de AIVD de woning in Rotterdam binnen. Daar vonden ze een kalasjnikov met twee magazijnen, vier dozen met zwaar illegaal vuurwerk en een schilderij van een vlag van IS.

‘Mocro-maffia ook geen terroristen’

Hoewel dat volgens de broer van A., Bilal, iets anders ligt. „Die vlag die ze hier hebben gevonden wordt als een IS-vlag gezien, maar heel veel gewone moslims hebben die in huis. En hij had hem in de kelder liggen, onder een laag stof. Het is niet dat hij die vlag in de woonkamer had hangen”, aldus Bilal in het AD.

De broer stelt dat het ook helemaal niet gek is dat er een kalasjnikov in de woning van A. is gevonden. „Iedereen heeft toch een wapen? En die mensen in de Staatsliedenbuurt, van de Mocro-maffia, worden toch ook niet gezien als terrorist.” Bilal verwijst naar een gewelddadige dubbele liquidatie in het criminele circuit, die in 2012 plaatsvonden in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Toen het arrestatieteam bij de woning arriveerde, zou de buurt hebben gedacht dat ze voor Bilal kwamen, in plaats van zijn oudere broer Jaouad A. „Hij zat nooit vast. Het is een schijterd.”

Volgde AIVD A. al langer?

De Volkskrant meldt echter dat de AIVD de terreurverdachte waarschijnlijk al langer op het oog had. De diensten houden in de gaten in hoeverre een eventuele verdachte is geradicaliseerd, en laten hem het liefst zo lang mogelijk rondlopen zodat ze zicht kunnen krijgen op het netwerk waarin hij zich begeeft.

Als zo’n verdachte een wapen krijgt, is het tijd om in te grijpen. De AIVD zou recent informatie hebben binnengekregen dat A. een wapen had, en heeft toen ingegrepen om risico’s uit te sluiten.

Bronnen vertellen tegen de krant dat A. waarschijnlijk in zijn eentje handelde, en niet onderdeel uitmaakte van een groter netwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.