Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 13 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoogwater in Nederland: check de beelden

Twee stormen achter elkaar, in combinatie met springtij: de Nederlandse kust staat onder druk. En deze vrijdag zelfs zó onder druk dat de Hollandse IJsselkering is gesloten als voorzorgsmaatregel. Ook de sluizen in de Afsluitdijk zijn dicht.

Afsluitdijk

De sluizen in de Afsluitdijk zijn vrijdagmiddag rond 15.00 uur dichtgegaan. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat in verband met het verwachte hoge water in combinatie met de storm in Noord-Nederland. De Afsluitdijk heeft aan beide kanten sluizen voor de scheepvaart. Aan de zijde van Noord-Holland zijn de Stevinsluizen, aan de Friese kant liggen de Lorentzsluizen. De sluizen blijven tot zaterdag gesloten. Het scheepvaartverkeer krijgt ruim van tevoren te horen op welk tijdstip de doorgangen weer toegankelijk zijn.

Nog open

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en de Oosterscheldekering in Zeeland hoefden vrijdag niet dicht. Het was lange tijd onzeker of de stormvloedkeringen gesloten moesten worden met het oog op de storm in combinatie met springtij. Rijkswaterstaat sluit niet uit dat de schuiven in de Oosterschelde mogelijk komende nacht rond 03.00 uur gesloten worden. Dat gebeurt bij een waterstand van 3 meter boven NAP. De verwachtingen zijn echter dat de waterstand onder dat peil blijft. Ook de Maeslantkering gaat pas dicht bij 3 meter boven NAP.

https://twitter.com/WIS_Wilco/status/819903522212892673

Polders

Waterschap Rivierenland heeft water uit de polders in de Alblasserwaard weggemalen als voorbereiding op de verwachte storm en regen. Door het waterpeil in de polders te verlagen, is er extra ruimte voor de opvang van hevige regen of overtollig water uit de Lek, legt het waterschap uit. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft hetzelfde gedaan in een aantal polders tussen Amsterdam en Utrecht. Hoewel de grootste overlast wordt verwacht aan de kust, zijn waterschappen landinwaarts vrijdag ook zeer alert. Mogelijk gaat de keersluis in het Brabantse Waspik vrijdagmiddag dicht. Dat is nodig als het water in het Hollands Diep en de Bergsche Maas hoog wordt opgestuwd door de storm. Storm en regen hebben waarschijnlijk geen gevolgen voor de dijken langs de grote rivieren, zegt Rijkswaterstaat. Het was de afgelopen weken opvallend laagwater in de grote rivieren, zodat er voldoende ruimte is voor de waterafvoer. Het Watermanagementcentrum in Lelystad, waar alle watergegevens worden verzameld, is voortdurend bezet.

Beelden

Uiteraard blijft dit niet onopgemerkt. Hieronder een kleine verzameling van beelden van het hoogwater in Nederland.

https://twitter.com/paullezwijn/status/819867930221572098

https://twitter.com/JohanJacobs14/status/819904081259065345

https://twitter.com/WagKuststrook/status/819919601324687362

https://twitter.com/WagKuststrook/status/819902206421962752

https://www.youtube.com/watch?v=CNXxR55RVr0

Meer weten over de waterkeringen en hoe deze helpen om droge voeten te houden? Check de video van Rijkswaterstaat hierover.

Verkeersoverlast

In het westen en noord-westen krijgt het verkeer de komende uren te maken met zware windstoten, boven land van 75 tot 90 km per uur, aan zee mogelijk 90 tot 100 km per uur. Weggebruikers in het oosten van het land moeten tijdens de avondspits rekening houden met ernstige verkeershinder. Het gaat in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg flink sneeuwen. ,,We adviseren weggebruikers hun rijstijl aan te passen", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag. Een omvangrijk regenfront trekt over het land. In het oosten en deels in het noorden (Groningen) gaat de regen over in sneeuw waardoor gladheid ontstaat. Dat gebeurt naar verwachting tussen 17.00 en 20.00 uur. ,,Het wordt een zeer zware avondspits", denkt Rijkswaterstaat.

https://twitter.com/WIS_Wilco/status/819885316408492032

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.