Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 15 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Deodorant: hoe gevaarlijk is een flacon eigenlijk?

Als het goed is, spray je jouw oksels dagelijks in met deodorant. Een onschuldig product zou je denken, maar een ongeluk in Engeland doet een hoop vragen oproepen. Is deodorant wel veilig? En kan je het zomaar overal laten staan?

Ontploffing

Stacey Walsh speelde met haar 1-jarige dochtertje op de bank toen het gebeurde: een kleine deodorantflacon van het merk David Beckham Instinct ontplofte plotseling en veranderde in een vuurbal. Het flesje stond in de buurt van een gasverwarming, waardoor de temperatuur was opgelopen. De kracht van de explosie zorgde ervoor dat één raam uit zijn voegen werd geblazen, schrijft Mirror.

De zwangere Stacey gebruikte op dat moment haar instinct: ze kwam in actie en dook voor haar dochtertje, waardoor de deodorant haar borst raakte. Uiteindelijk bleek dat het gezin nog geluk heeft gehad, omdat de deodorant in de hoek van de kamer stond. Zowel moeder en dochter werden meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek, maar er bleek gelukkig niks aan de hand.

Overmatig gebruik

In een ander gedeelte van Engeland was het ook een tijd geleden goed mis. Daar overleed een Britse tiener aan een overmatig gebruik van deodorant. In plaats van zichzelf te douchen gebruikte hij een half busje per dag. Da’s natuurlijk meer dan de normale hoeveelheid, maar toch bizar dat een half busje deodorant dodelijk kan zijn. Wat zit er precies in, dat de spray zo gevaarlijk maakt?

Gassen

De jongen overleed aan de heftige effecten die het gas op zijn lichaam had. Voor de oorzaak van de explosie hoef je alleen maar op de etiketten te kijken. In deodorant zit een aanzienlijke hoeveelheid butaan, isobutaan en propaan. Deze gassen kunnen een explosie veroorzaken als ze in de buurt komen van een ontstekingsbron. Ditzelfde geldt voor de alcohol in de flacons. Fabrikanten zijn verplicht om op de etiketten te vermelden dat de deodorants brandgevaarlijk zijn, maar in het dagelijks leven wordt hier vaak geen rekening mee gehouden. Daarom een advies: zorg ervoor dat een deodorant nooit in de buurt staat van warmtebronnen. Een open haard, verwarming of kookstel kan al de oorzaak zijn van een explosie.

De volgende filmpjes laten zien hoe het mis kan gaan:

https://www.youtube.com/watch?v=JzkiXJar_rc

https://www.youtube.com/watch?v=GkTpCWYlFD8

Kankerverwekkend

Lange tijd werd ook gedacht dat deodorants kankerverwekkend waren, maar dat is inmiddels ontkracht. Volgens wetenschappers zijn veel onderzoeken hiernaar niet goed uitgevoerd, meldt Gezondheidsnet. Ook de KWF Kankerbestrijding stelt dat deodorants en antitranspiranten veilig gebruikt kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.