Irene van den Berg
Irene van den Berg Opinie 28 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Tjerk Veenstra is mijn held

Er moet een standbeeld komen voor Tjerk Veenstra. Wie dat is? Zijn naam klinkt als een winnaar van de Elfstedentocht en zijn uithoudingsvermogen is al net zo groot. Tjerk Veenstra is mijn held, die na elf lange jaren procederen won van het batterij topadvocaten van Nationale Nederlanden. Door de lange adem van Tjerk kunnen een half miljoen andere Nederlanders nu ook een schadevergoeding eisen. En dat levert ons, belazerde consumenten, potentieel miljarden op.

Tjerk procedeerde over de woekerpolisaffaire. Die term is waarschijnlijk alweer aardig weggezakt in je geheugen. Gut ja, de woekerpolisaffaire, daar maakten we ons ook nog ooit druk om. Was dat niet iets met beleggen en hoge kosten? Inderdaad, een woekerpolis is een beleggingsverzekering met allerlei verborgen kosten, vaak afgesloten bij een hypotheek of als aanvulling op het pensioen. Door die hoge kosten haal je never nooit het rendement dat je verzekeraar of bank je heeft voorgespiegeld. Veel Nederlanders legden zelfs toe op hun polis. Er zijn maar liefst zeven miljoen woekerpolissen verkocht sinds het begin van de jaren negentig. In 2015 waren er nog altijd drie miljoen actief.

Consumenten zijn nooit eerder in de geschiedenis voor zulke gigantische bedragen misleid. Maar de compensatie die banken en verzekeraars tot nu toe boden, is slechts een doekje voor het bloeden. Dus wat ben ik blij met onze Nederlandse Robin Hood. Bedrijven hebben meer tijd en geld dan particulieren en rekenen er daarom vaak op dat ze wegkomen met wangedrag. Bewonderenswaardig dat Tjerk de doorzetter zich niet heeft laten afschrikken door elf jaar NN-advocaten.

Geen idee hoe hij eruit ziet – in mijn fantasie blond en groot – anders zou ik zelf alvast een kunstenaar inschakelen. Het enige dat ik van hem weet, is dat hij in 1997 een hypotheek afsloot en tegelijkertijd een beleggingsverzekering nam die de hypotheek moest helpen aflossen. Alleen vergat Nationale Nederlanden erbij te zeggen dat ze allerlei kosten in rekening brachten die het rendement opvraten. En dat hadden ze niet moeten doen, niet bij Tjerk.

Na elf jaar procederen krijgt de doordouwer gelijk. Klachteninstituut Kifid stelt dat hij recht heeft op een schadevergoeding en die uitsprak is bindend. Nationale Nederlanden kan de zaak dus niet verder lopen rekken. Allelujah! Hoeveel geld mijn held opstrijkt, moet het Kifid nog beslissen. Waarschijnlijk zo’n 17.000 euro. Dat bedrag kan NN zo neertellen, maar de verzekeraar is natuurlijk bang dat het een precedent schept. Ze hebben namelijk nog een half miljoen andere klanten opgelicht. En als die, met deze uitspraak in de hand, ook verhaal komen halen dan kost dat NN miljarden.

Ik weet trouwens al een mooie plek voor het standbeeld: de hal van het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden. Als geheugensteuntje dat je je klanten niet moet oplichten. Want er kan zomaar een Tjerk tussen zitten.

Financieel journalist Irene van den Berg (38) woont en werkt in Rotterdam. Ze is getrouwd en heeft een dochtertje. wekelijks schrijft ze een column over haar eigen financiën.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.