Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 17 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Bier atten en patat stouwen tot je diarree zweet

Terwijl opiniemaker Marianne Zwagerman weer even trending was omdat ze dikke mensen gewoon haat, zoals ze zo eloquent op Twitter schreef, werd ik op Facebook uitgenodigd voor het evenement ‘Frikandellen gooien naar The Green Happiness-dames op Lowlands.’ Of je nu dik bent of dun wil blijven, je doet het sowieso fout in deze maatschappij, je moet je schamen voor je lijf.

Deze week werden de skinny meisjes van The Green Happiness belachelijk gemaakt omdat ze gezonde festivaltips hadden gepubliceerd. Ze raadden aan havermout en -melk mee te nemen zodat je ‘s ochtends voor je tentje een voedzaam maaltje kan bereiden. Kamillethee zodat je de avond netjes kan afsluiten, water drinken tussen de alcoholische drankjes door en veel fruit eten. Precies wat je moeder zou adviseren, niets wereldschokkends of raars. Toch was het internet ineens te klein. Hoe DURVEN die meiden gezonde tips te geven. Platgeslagen bier atten, verdomme, dat moet je doen met je doorgesnoven puistenkop! Patat stouwen tot je diarree zweet! Dat is vrijheid, dát is hoe je een festival moet beleven. Je betaalt dan ook 200 euro voor een weekend modderstruinen, dan kun je maar beter zo veel mogelijk vitale organen in je ondergang meeslepen.

Op de foto’s rondom de tips was te zien hoe happy de meisjes waren in hun hotpants en naveltruitjes. Perfecte meisjes met brave, uitgebalanceerde diëten. Wat het lijstje vooral laat zien is hoeveel moeite het kost om zo picture perfect te zijn. Hoeveel bier en braadworst meisjes moeten laten staan om dun te blijven. Om te zijn zoals het hoort. Niet een lokje, deukje of rimpeltje verkeerd.

De uitnodiging voor het frikandellen gooien werd me gestuurd door een vriendin waar ik ooit eens mee dineerde en die, terwijl haar vriend zich tegoed deed aan de mixed grill-schotel, lusteloos prikte in een salade. Zij heeft, net als vrijwel elke vrouw, de angst voor vet eten gevoeld. Het schuldgevoel van een biertje te veel en die calculatie naar sportschooluren om het te verbranden. Dat Green Happiness die paniekerige angst voor lege calorieën verpakt in een vrolijk toontje, maakt het misschien irritant, maar niet minder relevant. Dit is een kijkje achter het gebleekte, perfecte gebit van een maatje 36.

We zouden de vrijheid moeten voelen om ons leven in te richten zoals we willen. Ons lichaam te tonen en vormen zoals wij dat fijn vinden. Of dat nou XS is of XXXL. Andermans mening daarover doet er niet toe. En kamillethee doet écht niemand kwaad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.