Held Divano (17) kalmeert agressievelingen in metro

De 17-jarige Divano Dorder heeft zondag bij veel mensen sympathie opgewekt na zijn heldhaftige optreden in de metro van Rotterdam. Twee agressieve mannen zorgden daar voor veel paniek.

Dorder dacht dat hij een rustige werkdag tegemoet ging. Als medewerker van het Rode Kruis was hij met de metro onderweg van Spijkenisse naar een festival aan het Oostplein, schrijft het AD. Maar die rust werd bruut verstoord toen op station Maashaven twee agressieve mannen instapten.

Bloedende hand

Ze ruzieden met elkaar en schreeuwden tegen de passagiers. Een van de mannen had een bloedende hand, waardoor de trein vies werd. Dorder stond op en probeerde de man te kalmeren. Hij gaf hem de tip zijn bloedende hand omhoog te houden, maar de man werd er alleen maar agressiever van. Daarop besloot Dorder de man te vertellen dat hij bij Defensie werkt. Hij is militair en liet zijn badge zien. Een goeie zet, de man werd rustiger en liet hulp aan zijn hand toe.

Opgewacht

De paniek sloeg echter opnieuw toe toen de metro stapvoets station Wilhelminaplein binnenreed. Daar stonden agenten met getrokken wapens de metro op te wachten. Passagiers begonnen te gillen en de bloedende man werd weer onrustig. „Het was een bizarre situatie. Meerdere passagiers doken weg uit angst geraakt te worden, maar de verdachten reageerden niet”, vertelt Dorder aan het AD. „Ik stond ertussenin en keek recht in de loop. Toen schreeuwde ik dat ze zich moesten overgeven, en heb ze tegen de wand gezet.”

De mannen zijn gearresteerd. Het gaat om twee Rotterdammers die bij een ruzie in een woning iemand met de dood zouden hebben bedreigd en een ruit hebben ingeslagen. Dat verklaart de bloedende hand. Daarna zouden de mannen naar de metro zijn gelopen.

Dorder is blij dat hij kon helpen en er geen gewonden zijn gevallen. De RET is hem erg dankbaar.

REACTIES