Stereotypisch

EigenWijsHeden 19 jul 2017

Onlangs las ik het verhaal van Sharon, sinds mei 2010 een trotse moeder. Van een jongetje, dat bleek een meisje te willen zijn. Collin, zoals hij/zij werd genoemd, voelde zich erg ongelukkig als jongen en wilde liever een meisje zijn. Zijn/haar ouders steunen hem/haar hier volledig in, geven hun kind onvoorwaardelijke liefde en steun.

De wereld lijkt steeds verwarrender te worden. Een kind, zo jong nog, dat zich niet thuis voelt in zijn lichaam. Dat nachtmerries kreeg en steeds ongelukkiger werd, totdat het als meisje verder mocht leven en helemaal opleefde. Ze mocht zelf een naam kiezen, het werd Maaike! ‘Jouw buikje heeft mij niet goed gemaakt’, zei toen nog Collin tegen zijn moeder. Een hartbrekende opmerking voor zijn/haar moeder, omdat ze zag hoeveel pijn haar kind had.

Er zijn veel verhalen van jongens of mannen die liever vrouw willen zijn of andersom. Vaak stuiten ze op onbegrip, krijgen ze weinig of geen steun en moeten jaren vechten voor ze in het juiste lichaam zitten.

We hebben het blijkbaar nodig, labels plakken. Zodat we mensen in het juiste vakje kunnen stoppen en weten wat we aan ze hebben. Om de wereld te kunnen begrijpen en ermee om te kunnen gaan.

Ieder individu is uniek, er bestaat niet zoiets als de standaard man of vrouw. Het is verleidelijk om stereotypen te gebruiken, alleen zijn ze over het algemeen niet van toepassing. Niet iedere Duitser graaft een kuil op een Nederlands strand, Belgen zijn net zo slim als Nederlanders, niet alle moslims zijn terroristen, en niet alle terroristen zijn moslim. Etc.!

Het is één ding om je op snel te oordelen en een mening te vormen. Zolang je je er maar van bewust ben dát je dat doet, je van dat stereotype of vooroordeel niets aantrekt en de betreffende persoon beoordeelt op wat hij of zij doet of zegt, niet hoe hij of zij er uitziet.

Of iemand nou zich een jongen of een meisje voelt, blank of zwart is, tatoeages en/of piercings heeft, zich op een bepaalde manier kleedt, groot of klein is, dik of dun, gelovig of niet, het maakt niet uit. We zijn allemaal mensen, die mogen zijn wie we willen zijn. Wees jezelf, laat het stereotypisch gedrag los!

Het zou mooi zijn als Maaike gewoon Maaike kan zijn, en niet veroordeeld wordt om Collin te blijven alleen maar omdat het volgens sommigen zo bedoeld zou zijn.