Pensioenfondsen moeten in hypotheken beleggen?!

Het ABP wil dat ‘de pensioendeelnemer meer inzicht in zijn eigen pensioenpotje krijgt’. Let op: of ú dat wilt is u niet gevraagd. ‘In zijn eigen pensioenpotje’ wordt in ‘Pensioenuptodate’ (voorjaar 2017) als vaststaand feit gepresenteerd. (…) ‘En om hemzelf keuzes te kunnen laten maken’. Wilt u dat wel?
Dit lijkt verdacht veel op het interview met de liberale Rutte : ‘Ik wil toe (geen vaststaand feit) naar een systeem waarin de mensen ‘een individueel pensioenpotje’ opbouwen, zodat iedereen precies weet waar hij/zij straks recht op heeft.’ De AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven met haar pleidooi voor ‘een persoonlijke rekening’. Deze toezichthouder (!) doet gewoon mee.
Pensioenstrateeg bij het ABP, Paul Duijssens, brengt een nobel motief aan: ‘we moeten een deelnemer van 25 jaar niet vermoeien met renterisico en pensioenresultaten’. Het is als ‘om u nog béter van dienst te kunnen zijn gebruiken wij cookies’. Een schijnargument vindt mr. Cees Freeke.
Han de Jong, hoofdeconoom van de ABN-AMRO: ‘Nederland is een triple A-land. (..) Bovendien staat tegenover de hypothecaire schuld een groot pensioenvermogen.’
‘Het zou mooi zijn als pensioenfondsen inderdaad bereid zijn om een deel van de hypotheken van banken te financieren, aldus Barbara Baarsma (voorjaar 2013), die zowel directeur van de RABObank is én sinds 2012 kroonlid van de SER.
Annemarie van Gaal opperde dat de werkgever de pensioenpremies voor hun jonge werknemers kunnen inzetten als aanbetaling voor hun woning. Oogmerk: minder hypotheeklasten nemen.
Corien Wortmann-Kool zegt in ‘Blik op de toekomst’ dat zij bezig is met innovatieve plannen om inzicht in zijn eigen pensioenpotje mogelijk te maken. Corien Wortmann is tevens commissaris van de Raad van Toezicht van Aegon. Aegon? Toeval? Nee! Aegon wil al sinds jaar en dag één groot Nederlands Pensioenfonds.
Zo langzamerhand worden verstrengelingen duidelijk en de verborgen agenda komt steeds meer voor de dag. Het is evident: de pensioenpot van 1400 miljard euro wekt hebzucht op. Rutte werkt aan het plan mee dat de banken en Aegon toegang tot de grote pensioenpot krijgen met als oogmerk de berg hypotheekschulden te delgen. Want de EU vindt onze totale hypotheekschulden te groot. En ook de hypotheekrenteaftrek is de EU een doorn in het oog.
De pensioenfondsen zijn niet gek. Die gaan echt niet in (waardeloze) hypotheken beleggen. Behalve als zij wettelijk gedwongen worden en daar lijkt het op uit te draaien.

REACTIES

  • Net Binnen
  • Winnaars
  • Toppers
Artikelen worden geladen