Gaza blootgesteld aan medisch terreur

Henny A.J. Kreeft 19 jul 2017

Dat staatsterrorisme was te koppelen aan de bezetters van Palestina en Oost-Jeruzalem en de belegerde kust enclave Gaza is mogelijk ondertussen bij verschillende media en politici ingedaald, maar dat dit uitgebreid is geworden met medisch terreur is voor velen waarschijnlijk nieuw.

De ziekenhuizen in Gaza zijn (bijna) zonder materialen komen te zitten en de elektriciteit draait nog nauwelijks doordat de Palestijnse Autoriteit met zijn bezetter had afgesproken om de elektriciteitstoevoer naar Gaza te verminderen. Er is sprake geweest dat Gaza voor 30 uur zonder stroom heeft gezeten en daarna weer 2 schamele uurtjes wat aangeleverd kreeg.
Naast het feit van een tekort aan materialen en stroom, besluit de Palestijnse Autoriteit (PA) elke keer als er medische vragen komen om patiënten naar beter uitgeruste ziekenhuizen buiten Gaza te laten gaan, om dit tegen te werken. Door de starre, onbeschofte en onmenselijke houding van de PA zijn er de afgelopen weken reeds 18 Palestijnen overleden aan ziekten die anders wel te behandelen zouden zijn. Het laatste slachtoffer was een zes-dagen oude baby met hartproblemen. De PA probeert samen met zijn bezetter Gaza compleet te ontmantelen en te zorgen dat het van de wereldkaart wordt gegumd. Gazaanse patiënten worden achtergesteld op andere Palestijnen en krijgen geen enkel recht op fatsoenlijke gezondheidszorg.

Ondertussen is die zelfde bezettende macht bezig om Palestijns land in de West Bank te onteigenen of gewoon te jatten om illegale nederzettingen uit te laten breiden en nieuwe op te zetten. Ook wordt dit met een grote spoed gedaan in het bezette Oost-Jeruzalem.
Maar de Palestijnen in de West Bank krijgen het ook voor hun kiezen, daar bepaalde gebieden drinkwater wordt ontzegd door de organisatie Mekorot, de nationale watermaatschappij van de bezettende macht. Het gebied rond Salfit is compleet afgesloten van drinkwater en moet daarom tegen grof geld water kopen dat met vrachtwagens wordt aangeleverd. Het normale drinkwater wordt gebruikt voor de bewoners van de illegale nederzettingen in de West Bank.

Voorts worden 19 zieke Palestijnse gevangenen bepaalde medische behandelingen ontzegd en verwaarloosd in de Ashkelon en Ramla detentiecentra. Deze verwaarlozing gaat zelfs zover dat er bij gevangene Muhammad Abrash een deel van het been geamputeerd moest worden. Bij gevangene Moussa Sawfan is longkanker geconstateerd en is een derde van de long al verwijderd. De situatie wordt per dag slechter.