Een niet zo zacht gekookt eitje..

Mohamed Khalil 21 aug 2017

Het is een gezonde trend om op onze macro’s te letten en niet zomaar alles wat onze maag begeert naar binnen te werken. De meesten lopen dan ook op eieren en een ketose-ontbijtje omelet-kalkoenbacon-avocado is allang geen uitzondering meer. Maar is dit nog wel zo verantwoord?

Eieren zijn een godsgeschenk als het gaat om het voldoen aan de #Fitlife hype. Een hype die mijns inziens mag aanhouden op de voorwaarde dat er een blokkade op sportschoolspiegel-selfie’s kan worden gerealiseerd. Ironisch hoe fysieke zelfzorg kan leiden tot daden die de mentale gesteldheid parten kan doen spelen. Maar dat terzijde.

Het stofje Fipronil gooide roet in het eten en dat zette me aan het denken. Het stofje schijnt al sinds november 2016 in de eieren te zitten en dus worden ze nu al maanden geconsumeerd door de burgers. Nu het klokkenluiden duidelijk te laat kwam, mogen we ons met z’n alle terecht als Calimero voelen.

Net als in de tekenfilmserie zijn we op zoek naar de reden en de bron van dit onrecht. Iemand aanwijzen voor de repercussies bijvoorbeeld. Of misschien om schadeclaims, à la hoe ze dat in de VS doen, in te dienen. Wellicht zijn er genoeg mensen die immateriële schade hebben opgelopen vanwege het feit dat ze worden beperkt in hun voedingsvrijheid. Daardoor kunnen ze niet meer voldoen aan de #Fitlife waardoor ze hun gains-selfies niet meer kunnen posten om hun zelfwaarde te meten aan het aantal likes en reacties. Doei levensvreugde. Die is dan net zo gederfd als de eieren die het causale verband in eerste instantie veroorzaakten.

Er zijn veel pluimveehouders die een eitje te pellen hebben met Chickfriend nu gebleken is dat zij verantwoordelijk zijn voor dit debacle. De boeman is gevonden, maar we laten ons toch niet het sleutelingrediënt van zoveel goeds (ik denk dan vooral de taarten van mijn moeder) ontnemen door een bedrijfje dat Chickfriend heet? Dat is een beetje als het op een veel te vroege en regenachtige zondagochtend met je vriendenteam finaal worden ingemaakt door een team dat FC Bal Lovers heet. Helaas werd de veroorzaker van de ellende dus veel te laat buitenspel gezet.

Gelukkig dacht het OM hier hetzelfde over en zijn de bestuurders van Chickfriend opgepakt. Ze kunnen dan dichterbij hun product komen: even relatieven met de gemiddelde plof- en legkip. Iets zegt me dat ze genoeg tijd zullen hebben om aan hun #Fitlife te kunnen werken. Zonder de selfie’s en stimulerende middelen. Ik hoop voor hen dat het geen zacht gekookte eitjes zijn.