Voor jezelf kiezen

Naomi Albers 21 aug 2017

Wat wil je later worden vroeg men altijd. Nooit wist ik het antwoord. Meestal zei ik maar wat om ze tevreden te houden. Nooit kwam het in me op, dat de keuzes, die ik nu maak invloed hebben op later. Ik was altijd het verlegen meisje, die nooit echt durfde te vertellen wat ze wou worden. Niet omdat ik me schaamde voor mijn dromen, maar meer omdat ik niet zeker wist of het ging lukken. En ook omdat ik mensen niet teleur wou stellen. Keuzes maken in het leven is heel moeilijk.
Momenteel ben ik 18 jaar en heb ik al twee MBO opleidingen niet afgerond. Niet omdat het mij niet interesseerde, dat was het hem nou juist. Ik was in teveel dingen geïnteresseerd. Ik had teveel keuzes, die ik moest maken. Niet alleen op school gebied, maar ook op het gebied van mezelf zijn.
Ik was ondertussen 18 en ja dan moet je wel weten wie je bent en waar je staat. Alleen was ik net begonnen met ontdekken hoe het leven in mekaar zat. Hoe kon ik nou weten wie ik was? Het maakte mij onzeker over mijn toekomst, maar ondertussen had ik mijn passie voor schrijven teruggevonden. Had ik een passie voor vreemde talen ontwikkelt. Heb ik een passie gekregen voor de marketing en voor het ondernemen. Vind ik vertellen heel erg leuk, iets wat ik vroeger al geweldig vond, maar nooit dacht ik, dat ik daar iets mee kon doen. Op dit moment weet ik wat ik wil! Ik ga me niet meer verstoppen voor datgene wat ik het liefste doe.
Elke fout, die je maakt heeft invloed, maar fouten maken mag! Het maakt je beter in wat je doet. Het ontwikkelt je. Het stimuleert je om verder te gaan. Het geeft je kracht. Kracht vanuit jezelf. Het is oké! Niemand vertelt je, dat dat niet mag, alleen jij zelf. En jij bent de enige, die dat kan veranderen. Ga ervoor! Jaag je dromen na. Je hoeft je niet meer te schamen voor je dromen. Je moet, die droom omarmen en stappen zetten. Je bent goed zoals je bent. Zelfs als je nog helemaal geen idee hebt wie je bent. Wees je zelf. Want, dat is het allermooiste en allerbelangrijkste wat je kan zijn. Wees gelukkig met wie je bent en vergeef jezelf als het soms niet lukt. De reis er naar toe is vaak mooier dan de bestemming zelf.