Het Panterdiadeem

The Miesj 19 jul 2017

Het is elf minuten over acht en ik sta op deze vroege ochtend schaapachtig te staren naar het object in het haar van mijn Treinvriendinnetje. Het heeft nog het meeste weg van een diadeem met panterprint. Maar ik zal het wel verkeerd gezien hebben, want wie draagt er in vredesnaam nog een diadeem met panterprint?

‘Leuk, he?’, doet Nanette. ‘Vind je hem niet snoezig, mijn panterdiadeem?’

De woorden ‘snoezig’ en ‘panterdiadeem’ hoor je volgens mij niet in één zin te gebruiken, tenzij voorafgegaan door een ontkennend voornaamwoord.

‘Dit wordt echt HET fashion-item van deze zomer. Het geeft je hele outfit meteen zo’n jaren 60 Jacky Kennedy Onassis vibe!’ Ze doet een pose met getuite lipjes en een vaag mysterieuze blik.

Ik begin nu toch te twijfelen. Jacky Kennedy staat niet zo heel erg goed op mijn netvlies, dus ik kan moeilijk ontkennen dat ze dat soort diadeems bezat, maar ik weet wel bijna zeker dat ze er geen grijze leggings en roze gympjes bij droeg.
Maar ja, voor hetzelfde geld heb ik gewoon iets gemist in mijn jeugd en is dat diadeem wereldberoemd cultureel erfgoed. Dat Jacky en John F. tijdens een van hun vakanties in Afrika op jachtluipaardenjacht gingen. En dat John F. na drie uur zwaar de pest in had, omdat hij in die hele klerejungle nog geen enkele panter had gezien. En daarom uit verveling maar een olifant ging doodschieten. Die vervolgens omlazerde op een drietal jachtluipaarden dat was gaan schuilen achter dat beest. Omdat ze door al die domme Amerikaanse toeristen steevast voor panters worden aangezien. En dat John F. daarom uit liefde voor Jacky een ivoren diadeem liet vervaardigen. Bekleed met pantervel. Datzelfde diadeem werd later wereldberoemd omdat Jacky het bij zo ongeveer elk prestigieus evenement droeg. En uiteindelijk voor miljoenen is verkocht aan een museum, waar het nog dagelijks duizenden bezoekers trekt.

Ik sta op het punt om het panterdiadeem belachelijk te maken, maar ik twijfel toch. Hoe dom zou het zijn als ik er grapjes over ging maken en later zou blijken dat dit een überclassy stijlicoon is, wat bezig is aan een volledige comeback? Dat zelfs Rita Ora en Selena Gomez zo’n diadeem gaan dragen in hun videoclips. En we hebben het hier wel over mijn Treinvriendinnetje, dus hoe klein is de kans dat zij er compleet naast zit?

Panterdiadeems gaan het helemaal worden deze zomer!