Maak jezelf gelukkig

Ik loop door de winkel en pak een broekje, maar ik weet al meteen dat dit niks gaat worden. Nee, dit is veel te kort om naar school te dragen. Ik leg het terug in het rek en terwijl ik verder loop valt mijn oog op een jurk. Het is een kort jurkje in verschillende kleuren en met een ritsje aan de onderkant. Ik pak hem op, loop naar het pashokje en trek hem aan. Wanneer ik in de spiegel kijk glimlach ik, ik vind hem echt leuk. Dan betrekt mijn gezicht. Zou dit te opvallend zijn voor school? Zullen mensen dit wel leuk vinden? Waarschijnlijk niet, het is veel te opvallend. Dit kan ik niet aan. Ik ben al op weg naar het rek om hem terug te leggen als ik plotseling besef waar ik mee bezig ben.

Je aanpassen voor anderen; het is een welbekend fenomeen. Iedereen doet het, of dat nou bewust is of niet. Maar waarom? Waarom zou je je aanpassen voor anderen, word jij daar zelf gelukkig van?

Nee.

Nee, daar word ik niet gelukkig van. En terwijl ik daar sta in de winkel, met de jurk in mijn hand, besef ik dat ik mijzelf niet aan hoef te passen voor anderen. Want wat kan mij het nou eigenlijk schelen als zij mij niet leuk vinden, alleen omdat ik kleding draag die zij zelf niet aan zouden doen? Is dat juist niet wat deze wereld mooi maakt, dat iedereen verschillend is? En daarom kijk ik de winkel nog eens rond, pak dingen op die ik normaal niet op zou pakken omdat ik vond dat ze te `opvallend’ waren, trek dingen aan waarvan ik zeker weet dat ik die eerst nooit aan durfde, en het voelt goed om dingen te doen die ík wil.

Kleding is misschien een simpel voorbeeld, maar het reflecteert ook andere dingen. Want zeg eens eerlijk, pas jij je gedrag wel eens aan omdat er bepaalde mensen in je omgeving zijn? Ik wel. Soms doe ik mezelf anders voor dan ik eigenlijk ben, omdat ik denk dat die mensen me dan leuker zullen vinden. Maar wat heeft dat voor zin? Je houdt jezelf alleen maar voor de gek.

Dus wees jezelf, je bent leuk genoeg! Draag wat je wilt, doe wat je wilt, als het jou maar blij maakt. Wat uiteindelijk ben jijzelf de enige die jou gelukkig kan maken.

REACTIES

  • Net Binnen
  • Winnaars
  • Toppers
Artikelen worden geladen