Terugvragen saldo ov-chipkaart wordt makkelijker

Het terug krijgen van je geld op een ov-chipkaart moet gratis en eenvoudiger zijn. Foto: ANP

Het wordt voor treinreizigers gratis en eenvoudiger om geld dat op hun verlopen ov-chipkaart staat terug te krijgen. Het bedrag van 5 miljoen euro dat nog op verlopen kaarten staat en niet is teruggevraagd, moet geïnvesteerd worden in het versimpelen van het proces om restsaldo terug te krijgen.

Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) afgesproken met vervoerders en Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. De kosten van 1 euro die reizigers moeten betalen om geld op een nog actieve kaart terug te krijgen, moeten verdwijnen en kaartautomaten en websites moeten worden aangepast.

Gratis en simpel

„Het geld op de ov-chipkaarten is van de reiziger”, zegt Dijksma. „Ik vind het daarom logisch dat het zo eenvoudig mogelijk moet zijn om vergeten geld terug te krijgen. Mensen moeten bij wijze van spreken met een druk op de knop weer kunnen beschikken over hun eigen geld. En dit moet gratis zijn.”

 

In de algemene voorwaarden van de ov-chipkaart staat dat terugvragen van restsaldo op een verlopen kaart tot een jaar na de vervaldatum kan. Volgens Translink is er een bedrag van 5 miljoen euro nog niet door reizigers geclaimd. Omdat dit vaak om anonieme chipkaarten gaat, is het voor het bedrijf onmogelijk het bedrag automatisch terug te storten.

Onwetendheid

Uit onderzoek van vervoerders en consumentenorganisaties blijkt dat mensen hun geld niet terugvragen omdat ze het bedrag te laag vinden, denken dat het automatisch teruggestort wordt of niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om saldo terug te vragen.

Dijksma wil ook dat het terugvragen van restsaldo op actieve kaarten gratis wordt. Nu kost dat 1 euro en kan dat alleen aan de balie. Reizigers met een verlopen kaart kunnen weer niet terecht bij de balie en moeten hun kaart opsturen naar Translink. „Ook dit moet makkelijker, bijvoorbeeld door een terugstortfunctie in kaartautomaten of op websites.”

REACTIES