Metrolezers gunnen GroenLinks een kans in coalitie

Jesse Klaver incasseert dankbaar het applaus van zijn fractieleden. Foto ANP

Volgens lezers van Metro verdient GroenLinks een kans in de regering. De partij van Jesse Klaver werd de grote winnaar van de verkiezingsavond, ze ging van 4 naar 14 zetels, en verdient daarmee volgens bijna de helft van de lezers een plek in de coalitie.

Dat blijkt uit een poll waarop in korte tijd meer dan 4000 stemmen binnenkwamen. De favoriete coalitie van Metrolezers is er eentje van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Tweede keuze is er een tussen VVD, CDA, PVV en D66. Maar meer dan de helft van de stemmers kiest voor een optie waarin GroenLinks wordt vertegenwoordigd.

Waanzin

Toch is lang niet iedereen het ermee eens dat een linkse partij een kans moet krijgen. Zo laat Don van Haeften op Facebook weten: „Links heeft maar 40 zetels. Waanzin dat ze een kans verdienen. Nederland wil duidelijk over rechts.”

Dat de PVV in de tweedekeuscoalitie zit, is leuk voor Geert, maar de kans dat het er ook van gaat komen, is vrijwel nihil. Alle grote partijen hebben aangegeven de PVV uit te sluiten. En dat is tegen het zere been van velen, zo ook van dat van Maurice Meijers. Hij zegt op Facebook: „De grootste partijen horen te regeren, het volk heeft gekozen en daar moet je het mee doen. Anders betekent democratie helemaal niks!” En de PVV behoort tot de grootste, want de partij van Wilders eindigde na de VVD als tweede.

Idealen

Ook voor GroenLinks wordt meeregeren zo makkelijk nog niet. De idealen van Klaver liggen nogal ver van die van bijvoorbeeld VVD vandaan. Dat beseft Klaver zelf ook: „Het wordt ingewikkeld. Als je zo groot bent geworden, is het je verantwoordelijkheid is om te kijken of je kunt regeren. Maar het zal wel moeilijk worden, als je kijkt naar het politieke landschap.”

Zeker is dat er een coalitie moet komen van minstens vier partijen. De drie grootste partijen redden het namelijk niet om samen een meerderheid van 76 zetels te creëren. Het wordt voor het eerst in 40 jaar dat de regering zoveel partijen gaat tellen.

REACTIES