Run op gratis goedmakertjes van Staatsloterij

Run op gratis loten voor gedupeerde deelnemers Staatsloterij. Foto: ANP

Er is een ware run ontstaan op gratis Staatsloten. De Staatsloterij organiseert een bijzondere trekking vanwege de schadeclaim die de kansspelorganisatie boven het hoofd hangt voor het misleiden van consumenten over hoge prijzen. Wat is er precies aan de hand?

Waarom zijn er schadeclaims ingediend tegen de Staatsloterij?

De Staatsloterij heeft tussen 2000 en 2008 misleidende teksten bij de communicatie over hoge prijzen gebruikt. Ze ’vergaten’ er in deze periode bij te vermelden dat ook niet verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht. De misleiding was in 2015 al door de hoogste rechter in ons land vastgesteld, maar tot een goede regeling om de zaak af te wikkelen was het nooit gekomen. Volgens de loterij past „naast de al eerder gemaakte excuses, nu ook een concreet gebaar”. Zij heeft hierover een akkoord bereikt met Stichting Staatsloterijschadeclaim.

Wat houdt dit akkoord in?

De Staatsloterij trekt meer dan 30 miljoen euro uit om het vertrouwen te herstellen in verband met de jarenlange misleiding over de winkansen. Op 27 mei is er een speciale trekking voor misleide spelers. Daarnaast kan iedereen die zich bij een van de claimorganisaties heeft aangesloten een vergoeding van 40 euro krijgen. In totaal wordt er voor netto 13,5 miljoen euro aan prijzen weggegeven bij de bijzondere trekking. Wie meedoet, moet wel afzien van eventuele gerechtelijke stappen. 

Wie kunnen meedoen aan de bijzondere trekking?

In principe iedereen met een adres en bankrekeningnummer. Mensen die met een oud lot of een bankafschrift kunnen bewijzen destijds meegespeeld te hebben, krijgen vier gratis loten voor de bijzondere trekking. Degenen die geen bewijs hebben of die de loten destijds in de winkel hebben gekocht, krijgen twee gratis loten. Ook nabestaanden van overleden loterijspelers mogen meedoen als ze een akte van overlijden kunnen laten zien. 

Geven veel Nederlanders hier gehoor aan?

De klantenservice van de Staatsloterij draait overuren. In een week tijd hebben ruim 800.000 mensen zich aangemeld. Naar schatting hebben van 2000 tot en met 2007 en bij de Koninginnedagtrekking van 2008 alles bij elkaar zo’n 7 miljoen mensen meegespeeld met de Staatsloterij. In de prijzenpot van 13,5 miljoen euro zitten 11.145 prijzen waarvan vijf keer 1 miljoen euro en 15 keer 250.000 euro. De kans op het winnen van een prijs is afhankelijk van het aantal deelnemende loten. Als er bijvoorbeeld 4 miljoen loten meedoen, dan is de winkans 0,28 procent. Dit is bijna zes keer hoger dan de winkans op een prijs van 250 euro en meer dan bij een reguliere trekking.

Is een gang naar de rechter door gedupeerden nu van de baan?

Nee. Loterijverlies BV staat nog steeds in de startblokken om de loterij voor de rechter te slepen en heeft verschillende procedures lopen. De claimorganisatie van Ferdy Roet noemt het compensatieakkoord „een belediging voor de bedrogen deelnemers”. Hij roept mensen op niet op het aanbod van het kansspelbedrijf in te gaan. De Staatsloterij vergoedt slechts een fractie van de werkelijke schade, aldus Roet die naar eigen zeggen een kleine 200.000 boze loterijdeelnemers vertegenwoordigt. Hij eist dat de loterij de volledige aankoopbedragen van gekochte loten vergoedt. Dat komt volgens hem neer op gemiddeld 2000 euro per persoon.

 

REACTIES