Zwembond: Zwemles voor alle asielzoekers

Drukte in een zwembad. Foto ter illustratie: ANP.

Moeten alle asielzoekers zwemles krijgen? Als het aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) ligt wel. Aanleiding is de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen in een zwembad in Venlo.

Wat is het probleem?

Het probleem ligt in het feit dat asielzoekers over het algemeen niet kunnen zwemmen. In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen leren zwemmen als ze vier of vijf jaar oud zijn. In veel gemeenten doen scholen ook aan schoolzwemmen, al is dat in een aantal gemeenten afgeschaft. Feit is wel dat veel Nederlandse kinderen in hun jeugd leren hoe ze moeten zwemmen.

Hoe anders is dat bij kinderen van niet-westerse komaf. Ouders met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond kiezen er veel minder vaak voor om hun kinderen te leren zwemmen. Voor veel vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië geldt hetzelfde. Zij hebben vroeger nooit leren zwemmen en komen vervolgens in een land terecht waar kunnen zwemmen haast een vanzelfsprekendheid is.

Juist daar ligt het gevaar: asielzoekers onderschatten de gevaren van zwemmen, omdat ze zien dat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt Alice Schols die bij de KNZB over zwemlessen gaat. Daarom wil de KNZB dat alle asielzoekers zwemles krijgen.

In het water gaat het namelijk meer dan eens mis: maandag kwam een 16-jarige jongen uit Syrië om in een zwembad in Venlo. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Hoe groot is het probleem?

In Nederland kwamen in 2016 in totaal zeventien mensen om het leven door verdrinking, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de meeste gevallen gaat het om toeristen of mensen die tijdelijk in ons land verblijven. Veel van de slachtoffers die de afgelopen jaren vielen, kwamen uit Oost-Europese landen als Polen.

Volgens onderzoek van de GGD GHOR Nederland en het AMC (op basis van cijfers tussen 2002 en 2008) is het risico op overlijden door verdrinking bij asielzoekers ongeveer tien keer zo groot als bij Nederlanders.

Krijgen asielzoekers dan geen voorlichting?

Zeker wel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt dat bewoners van een asielzoekerscentrum informatie krijgen over gevaren van zwemmen in natuurwater, zeker als dat veel in de omgeving is. In 2015 ontwikkelde het COA al voorlichtingsposters gericht op het voorkomen van verdrinking bij volwassenen.

Alle kinderen die in de asielopvang verblijven gaan bovendien naar school, waar ze net als alle kinderen zwemles krijgen. Als schoolzwemmen door bezuinigingen voor alle leerlingen is afgeschaft, lopen ze dat overigens wel mis.

De jongen die in Venlo om het leven kwam had vermoedelijk al een verblijfsvergunning en verbleef niet meer in een asielzoekerscentrum.

REACTIES