Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 23 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Bore-out: ziek worden van verveling op de werkvloer

De bore-out, een kwalijk probleem en misschien wel een nieuwe millennial-ziekte. Bij de bore-out word je door een te lage werkdruk letterlijk ziek van verveling. Het blijkt namelijk dat 15 procent van de Nederlanders stierlijk verveelt zich op werk, waardoor het ook wel ‘de kantoorziekte’ wordt genoemd. Hoog tijd dus om aan de bel te trekken: want als je van je werk geen energie krijgt, kom je ook helemaal kapot thuis.

Vrijdag kwam uit onderzoek van KU Leuven en vacature.com naar voren dat 6 procent van de Vlamingen kans kan heeft op een bore-out. Onder een enquête van 1500 werknemers kan de conclusie getrokken worden dat het fenomeen wel degelijk leeft en dat de groep 18 tot 34-jarigen, met 30 procent, de grootste risicogroep is.

Het ondergeschoven kindje

Verveling, gebrek aan uitdaging en interesse op werk zijn de voornaamste redenen voor het krijgen van een bore-out. Je wordt er lusteloos van, met als gevolg dat je werk uit gaat stellen: je gaat een soort spelletje spelen met jezelf. Loopt er op werk iemand bij je bureau langs? Dan open je snel een Word-document, en doe je net alsof je hard bezig bent. Ook blijf je langer op werk hangen, terwijl je eigenlijk niets uitvoert. Je beschermt jezelf ook tegen nóg meer saai werk: je zegt bijvoorbeeld dat je over die klus van twee dagen, vier dagen doet.

Rob Hoedeman, arts bij Arboned, geeft een reden voor waarom het fenomeen vooral onder jongeren speelt: „Er komen steeds meer mensen die hoogopgeleid zijn, terwijl er niet voor iedereen een baan beschikbaar is op zijn of haar opleidingsniveau. Je krijgt dus steeds meer hoogopgeleide mensen, die lagere banen invullen.”

Ondanks dat de ‘bore-out’ geen bekend begrip is, zijn de gevolgen zeker kwalijk te noemen. Je voelt je moe, lusteloos en mentaal en fysiek slecht. Dit alles is ontzettend slecht voor je zelfvertrouwen en je kan hier jaren mee rondlopen. Wij spraken Jaap (39), voorheen werkzaam als ICT-beheerder en Maaike (34) voorheen werkzaam in de cultuureducatie, die beiden gekampt hebben met een bore-out. Hoe voelden zij zich? Hoe gingen ze ermee om hoe zijn ze er weer bovenop gekomen?

Bore-out: ziek worden van verveling op de werkvloer
Verveling en weinig uitdaging op werk is de oorzaak van de bore-out. Foto: Colourbox

Typische burn-out klachten

„Het is zo ontzettend zwaar om ergens de hele dag tegen je zin in te zitten. Ik zat de uren af te tellen tot ik weg kon en kreeg bijna niets meer uit handen. Uiteindelijk was ik alleen nog maar ad-hoc mails aan het beantwoorden, waardoor de dag nog langer en saaier werd”, zegt Maaike tegen Metro. „Maar ik had de link tussen het ervaren van extreme verveling en de problemen die ik ontwikkelde in de eerste instantie niet gelegd. Ik had namelijk typische burn-out klachten: snel emotioneel reageren, niet kunnen slapen en toch extreem moe zijn, ik had last van mijn concentratie en voelde veel rusteloosheid”.

Ook Jaap kon zichzelf niet staande houden op werk. „Vooral de gedachte dat ik de komende jaren dat soort stomme dingen moest blijven doen, veroorzaakte bij mij echt een paniekaanval. Maar toen ik op werk voor de zoveelste keer een klus moest doen dat onder mijn niveau lag, ben ik helemaal ingestort."

„Ik dacht dat het gevoel kwam omdat ik gewoon een erg druk leven had, ik wist niet dat verveling en onder je niveau werken zoveel problemen konden veroorzaken. Tot ik een artikel over bore-outs las, toen viel alles op zijn plek", vertelt Maaike.

Bore-out: ziek worden van verveling op de werkvloer
Verveling en weinig uitdaging op werk is de oorzaak van de bore-out. Foto: Giphy

Millennial-ziekte?

Vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben last van bore-out klachten. Ze voelen te weinig uitdaging op het werk en houden zich daarom maar met andere dingen bezig: facebooken, extra lang op de wc zitten en letterlijk naar de klok kijken tot de tijd voorbij is. Als je dit herkent, is het in ieder geval erg belangrijk om dit aan te kaarten. „Ik ben uiteindelijk naar de huisarts gegaan, die mij doorverwezen heeft naar een psycholoog. Daar heb ik heel veel aan gehad", zegt Jaap, die naar aanleiding van zijn bore-out zelfs suïcidale poging heeft gedaan.

Zowel Maaike als Jaap zijn ondertussen allebei hun eigen bedrijf begonnen, en momenteel weer helemaal gelukkig. „Ik ben druk genoeg, maar omdat ik niks meer doe wat ik verschrikkelijk vind, omdat het toevallig zo hoort of van me verwacht wordt, kost het me ook geen moeite en zijn alle klachten verdwenen", zegt Maaike. Ze is uiteindelijk naar de huisarts gegaan en gestopt met werken. „Ik ging de ziektewet in, en merkte dat het snel beter ging. Na een paar maanden besloot ik weer te gaan werken, maar het weekend voordat ik startte kwamen direct alle klachten terug. Het was dus heel duidelijk direct gelinkt aan het werk."

Het is vooral belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Jaap vertelt ons: „Duw je gevoelens niet weg en stop op tijd met jezelf te dwingen dingen te doen die je alleen maar ongelukkiger maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.