Xess Xava zwemt nu al: hoe verantwoord is dit?

Zes maanden oude baby went aan het water. Foto: Colourbox

Wesley Sneijder plaatste deze week een filmpje op zijn Instagramaccount waarop de voetballer zijn kleine Xess Xava in het water ‘gooit’. De kleine man moest zich dan vervolgens zelf uit het water zien te redden. „Dit maakt mij de meest trotse papa in de wereld! Mijn kleine jongen (van één jaar oud) weet hoe hij zichzelf kan redden in het water, mét kleding aan”, staat er in zijn onderschrift.

Ook Yolanthe maakte op sociale media duidelijk dat het ontzettend belangrijk is van je kleine een echte waterrat te maken. „Het is belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als hun kleine lijfjes vermoeid raken in het water”, schrijft ze.

Jaarlijks negen kinderen

Per jaar verdrinken er in Nederland gemiddeld negen kinderen onder de vijftien jaar, en de echte kleine kids zijn hier veelal het slachtoffer van. We kunnen dus stellen dat het best belangrijk is dat jouw kind zich enigszins kan redden in het water. Een baby kan namelijk al verdrinken in water van slechts vijf centimeter hoog.

Nederland, waterland

In Nederland gaan kinderen pas op vijfjarige leeftijd op zwemles. Dit is vooral omdat het bij een kind van drie jaar of jonger, lastig is om de tactieken aan te leren die nodig zijn bij het zwemmen. Een kind van vier gaat al naar de kleuterschool, dus een zwemles erbij wordt een beetje veel. Vijf jaar is dus 'de perfecte leeftijd' om te starten. Toch kozen Wesley en Yolanthe ervoor om hun kleine wonder eerder te laten wennen aan het water.

Amerikaanse zwembaden

In Amerika zijn er ontzettend veel baby's die al goed kunnen drijven. Dit komt omdat Amerikanen vaak grote huizen hebben, met zwembaden. Zo'n tuin kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen, je hoeft je kind maar één moment uit het oog te verliezen en hij of zij kan in het water liggen. Daarom hebben ze in Amerika speciale 'overlevingszwemlessen': een zwemles voor baby's vanaf zes maanden.

Overlevingszwemmen

In Nederland zijn er ook enkele zwembaden die deze overlevingszwemlessen aanbieden. Bij deze les leert een kind niet echt ‘zwemmen’, maar op een bepaalde manier drijven. Kinderen onder de vier jaar zijn namelijk nog niet sterk genoeg om hun hoofdje boven water te houden. De kinderen krijgen een techniek aangeleerd, waarbij ze onder water leren draaien en vervolgens blijven dobberen. Je kunt hier al mee beginnen als je kind leert kruipen.

Maar is dit verantwoord?

Het is natuurlijk fantastisch als deze tactiek dé redding van je kind is, maar aan het hele overlevingszwemmen zit ook een keerzijde. De Engelse Michzel Dunn van Royal Life Saving Society laat aan RTL weten: „Als een baby water binnenkrijgt, kan het voor de ouders lastig zijn om een ontwikkeld longprobleem te constateren. Daarnaast kunnen ouders onbewust wat minder goed opletten, wanneer hun kinderen in het water zijn. Eigenlijk hoort een baby of peuter zichzelf niet te moeten redden in het water."

Reacties op Wesley en Yolanthe

Toch zijn er op de filmpjes die Wesley en Yolanthe op Instagram hebben gepost nog veel positieve reacties, zoals: „Super goed van hem zeg. Heel slim om dit al zo jong te leren, mogen veel mensen een voorbeeld aan nemen” of „Ik zou willen dat dergelijke cursussen in mijn omgeving waren".

Hoe dan ook is er één ding oprecht belangrijk. Of jouw baby zich nou wel of niet kan redden in het water: verlies hem of haar nóóit uit het oog en zorg dat het altijd zwembandjes draagt.

REACTIES