Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 21 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

OM onderzoekt blokkade A7 naar intocht Sinterklaas

De A7 bij Oudehaske werd afgelopen zaterdag afgezet door een blokkade van meerdere auto’s. Mensen blokkeerden de snelweg omdat zij de drie bussen tegen wilden houden die onderweg waren naar de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. Het OM is een strafrechtelijk opsporingsonderzoek gestart.

Strafbaar

De snelweg werd geblokkeerd om op deze manier te voorkomen dat de inzittenden zouden demonstreren tegen Zwarte Piet. De personen die betrokken waren bij de blokkade van afgelopen zaterdag zijn niet gearresteerd. Wel is toen een notitie gemaakt van hun gegevens door de politie.

Het OM laat weten dat er een onderzoek is gestart omdat het blokkeren van een snelweg strafbaar is. Door de blokkade is bovendien een gevaarlijke situatie ontstaan. De bussen moesten plotseling afremmen en er ontstond een grote file. Het had tevens meerdere, kleine ongelukken tot gevolg.

Confrontatie

De demonstranten tegen Zwarte Piet mochten hun weg richting Dokkum niet vervolgen. Gemeente en politie vreesden wanordelijkheden tijdens de intocht, wat de veiligheid in het geding zou brengen. Maandag meldde burgemeester Marga Waanders dat het verbod was ingesteld omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten.

Volgens het OM waren de voorstanders uit op ‘opruiing’ omdat zij enkele dagen voor de intocht op social media opriepen de demonstratie van anti-Piet-betogers te blokkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.