Italianen sluiten dorp af om toestroom migranten

De dorpelingen hebben met pallets de weg geblokkeerd. Foto: EPA

Boze inwoners van het dorp Gorino, in Noord-Italië, hebben de toegangswegen van hun dorp afgesloten om de komst van een groep migranten te voorkomen. Met houten pallets zijn de wegen afgezet. De dorpelingen hadden zich om de versperringen verzameld. Ze zijn boos omdat er twaalf vrouwen en acht kinderen uit Nigeria, Guinee en Ivoorkust in hun gemeente zouden worden opgevangen.

De twaalf vrouwen - van wie er een zwanger is - en hun acht kinderen zijn door het protest op het laatste moment toch niet naar het dorp gekomen. Dat meldt Repubblica. De bus heeft urenlang staan wachten tot het de laatste kilometers mocht afleggen, terwijl er werd onderhandeld met de dorpsbewoners bij de barricades.

Geen plaats in hotel

Even na middernacht werd besloten om om te keren. Uiteindelijk konden de vrouwen en kinderen toch in andere gemeentes worden ondergebracht.

De migranten zouden de komende maanden eigenlijk in een hotel in de buurt van Gorino slapen. Maar de hotelier was daar niet van gediend. „Hij zei dat er geen plaats was”, aldus de prefect van de regio, Michele Tortora, in de Italiaanse krant. „Komen er nu zelfs hordes toeristen in november?”

‘Niets te bieden’

De dorpelingen zeggen dat het hen niet te doen is om de migranten. „Het gaat ons vooral om de manier waarop het gebeurt. We hoorden het te laat”, vertelt een vrouw aan Repubblica. „We worden nu neergezet als een stel racisten, maar zo zijn we niet.”

Volgens de dorpbewoonster heeft Gorino de migranten niets te bieden. „We begrijpen niet waarom ze hier moeten komen. We hebben niet eens een dokter in het dorp.”

REACTIES