Controleurs vinden OV-chipkaart met foto van Ernie

De eisen voor de pasfoto op je persoonlijke OV-chipkaart zijn niet heel streng. Toch zijn er reizigers die de grenzen opzoeken. Zo werd er onlangs een OV-chipkaart gevonden met een foto van Ernie.

Creatief maar ongeldig

De vondst werd gedaan door controleurs van het Rotterdamse RET. Tijdens een controle kwamen zij een reiziger tegen die een OV-chipkaart liet zien met daarop de beeltenis van Ernie uit Sesamstraat. Althans, dat meldt het officiële Twitteraccount van de afdeling Veiligheid van de RET.

Helaas voor de creatieve reiziger werd de kaart ingenomen, want hij voldeed niet aan een belangrijke voorwaarde: ‘De foto moet goedgelijkend en van recente datum zijn.’

Kat

De OV-chipkaart van Ernie gaat flink viral. Veel Twitteraars kunnen erom lachen. Maar er melden zich ook reizigers die zelf een bijzondere foto op hun OV-chipkaart hebben staan. Zo zou iemand een foto van een kat op de kaart hebben staan. En een ander Mr. Bean. Of hier sprake is van heel goed photoshopwerk, durven wij bij Metro niet te zeggen.


Regels

Er hoeft geen volledig officiële pasfoto op je OV-chipkaart. En de regeltjes die er zijn, worden duidelijk niet heel scherp gehanteerd. Maar waar moet je pasfoto op een OV-chipkaart officieel aan voldoen?

  • De foto moet goedgelijkend en van recente datum zijn.
  • Het volledige gezicht moet recht van voren zichtbaar zijn.
  • Beide ogen moeten goed zichtbaar zijn; een donkere bril is uitsluitend op medische gronden toegestaan.
  • De foto mag zowel kleur als zwart-wit zijn.
  • De foto moet scherp en niet te licht of donker zijn.
  • Tussen de afbeelding van het gezicht en de achtergrond van de foto moet voldoende contrast zijn.

REACTIES