Job Halkes
Job Halkes Binnenland 22 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Eveline is de meest gastvrije Rotterdammer

Opeens ben je het, de meest gastvrije Rotterdammer. Het overkwam Eveline van Wanrooij. Zij ontving de Tinnen Ananas voor haar gastvrijheidschap. Met haar Rotterdam Discovery Tours weet ze zelfs Amsterdammers te verbazen.

Hoe is het zo na het winnen van de prijs?
Ja, gelukkig weer goed. Voor de uitreiking was ik heel echt doodzenuwachtig. Normaal heb ik een hartslag van 60, maar dat liep voor de uitreiking op tot 128. Maar ik leef twee meter boven de grond sinds de winst. Ik heb een mooi, klein tinnen ananasspeldje gekregen en dat is voor mij veel meer waard dan 2,5 miljoen. Want dat is op een gegeven moment op. Kijk, Rotterdam is voor mij een speeltuin waar ik zelf de speeltoestellen in heb mogen zetten en zelf mag spelen. En nu wint die speeltuin een prijs!

https://twitter.com/rotterdam/status/933055716319006721

En nu? Wat ga je doen met deze titel op zak?
Ze hebben geen idee wat ze hebben gedaan, haha. Ik barst van de plannen om het komend jaar de stad nog gastvrijer te maken. Ik wil mensen van noord kennis laten maken op zuid en andersom. Jong en oud, arm en rijk, alles door elkaar. Dat is voor mij een teken van gastvrijheid en ik ga me juist richten op Rotterdammers.

Wat wil je nog meer doen?
Ik wil me ook inzetten voor mindervalide en blinde Rotterdammers. Zij moeten overal makkelijk toegang toe krijgen en dingen kunnen vinden zoals wc’s, want dat ontbreekt nog. Mijn haren gaan recht overeind staan als ik hoor dat een man met hulphond wordt geweigerd bij een restaurant of in een taxi. Die mensen moeten we niet weigeren, maar helpen. Dat is een stukje beschaving! Zo kunnen blinden en slechtzienden bij Rotterdam Centraal de weg slecht vinden. Daar ga ik met alles wat ik in mij heb achteraan. Zulke berichten wil ik niet meer horen of lezen.

Waar erger je je aan als je de stad ingaat op het gebied van gastvrijheid?
Het gaat best goed, maar Engels praten in de winkels en horeca gaat me veel te ver. Dat doen ze maar lekker in Amsterdam, hier praten we Nederlands en wil ik gewoon een bakkie pleur bestellen. Ik deed dat laatst in een zaak op de Kop van Zuid en daar wisten ze niet eens wat een bakkie pleur is. Bizar toch?

https://www.youtube.com/watch?v=5VZBAqPSh5g

Waarom heb jij gewonnen?
Ik denk vanwege de tours die ik organiseer. Ik doe onder meer een Bokitotour voor kinderen, een blindentour en een speciale tour voor Amsterdammers. Wist jij dat het wapen van Amsterdam midden op de Coolsingel hangt? Toch een leuk weetje voor Amsterdammers. Ook geef ik speciale tours voor Amerikanen, onder meer langs het monument voor de Pelgrims.

Koffiezaak Heilige Boontjes is de meest gastvrije onderneming. Al plannen om samen iets te doen?
Nou, ik ga er zeker een kop koffie doen. De Spartabakker gaat voor mij ananaskoekjes maken, want ananas staat voor gastvrijheid. Misschien willen zij ze gaan verkopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.