Boef domineert: 'Van sommige dingen heb ik spijt'

Boef. / Warner Music

Of je hem nou leuk vindt of niet, je kunt niet meer om hem heen: Boef. De rapper plaatste vrijdagochtend zijn debuutalbum Slaaptekort online, en domineert direct de hitlijsten. Single Salam staat binnen een dag op nummer één op Spotify, waarmee hij onder andere records van Ed Sheeran, Adele en Drake verbrak. De clip van Habiba werd in een uur tijd bijna 100.000 keer bekeken. We kunnen wel stellen: Boef is de nieuwste superster van Nederland. 

Boef is blij. Wie hem enkel kent van zijn moeilijke moment bij RTL Late Night, waar hij door onder anderen Rick Nieman en minister Jeanine Hennis-Plasschaert werd aangevallen over zijn manier van vloggen, zou de vrolijke rapper niet herkennen als hij voor het kantoor van management SPEC snel op de foto gaat met een paar jonge fans. „Wel je school afmaken hè?!” roept hij tegen de jochies, voordat zij dolblij met een foto vertrekken.

Volwassener

„Ik ben volwassener geworden de afgelopen tijd”, zegt Boef even later als hij met een frisse blik en een grote lach op zijn gezicht de clip van Habiba laat zien. „In het begin maak je muziek, maar ben je je niet bewust van de voorbeeldfunctie die je hebt. Dat was voor mij best moeilijk. Ik wist nog niet helemaal hoe ik met al die aandacht om moest gaan. Daarna gaat het een beetje settelen en kom je toch tot de conclusie dat er echt verandering moet komen als je bepaalde doelen wilt bereiken.”

Je bent daarom ook gestopt met blowen, toch?
„Ja dat is één van de redenen, maar niet alleen daarom hoor. Het gaat ook om mijn gezondheid. Op een gegeven moment ben je superdruk met die shows. Je moet om 09:00 uur op,  bent om 06:00 uur thuis… Je bent gewoon kapot. Daarom heet mijn album ook Slaaptekort. Het was een fase in mijn leven, maar ik had zoiets van: nu moet ik kappen, want dit is niet wat ik op mijn vijftigste nog steeds wil doen.”

En hoe gaat het je af?
„Het gaat goed. Ik zeg je eerlijk; ik slaap lekker, ben actief en vrolijk dus voor mij is het een goede keuze geweest.”

Even wat zelfreflectie: we leggen je wat stukjes tekst voor uit de nummers van Slaaptekort. Allereerst Habiba. ‘Ik ben gefocust op verdienen, dus word niet te verliefd.’ Hoeveel moet je verdiend hebben voordat je tevreden bent?
„Ik ben nu al tevreden om eerlijk te zijn, want ik kom echt van niks. Alleen ik ruik wel dat er nog meer verdiend kan worden. Ik denk dat ieder mens zoveel mogelijk wil verdienen, dus ik kijk waar het kan eindigen. Maar ik heb niks te klagen op dit moment.”

Ga je, als je vindt dat je genoeg verdiend hebt, wel op jacht naar die ene vrouw?
„Ja, absoluut. Ik weet alleen op dit moment nog niet helemaal waar ik sta en heen wil in mijn leven. Als ik een vriendin heb, wil ik ook dat zij weet dat we samen iets moois kunnen opbouwen. Ik neem niet zomaar een vriendin, ik wil haar ook iets kunnen bieden, snap je? Dus het is niet zo dat ik gretig op zoek ben op dit moment. Ik ben nu heel erg gefocust op mijn muziek.”

Wat zoek je eigenlijk in een vrouw?
„Loyaliteit is voor mij heel belangrijk. Dat is echt mijn nummer één als ik een vriendin zou hebben. Ze moet mij succes gunnen, steunen en bijvoorbeeld begrip hebben op de momenten dat ik het druk heb.”  

Je bent nu een bekende Nederlander. Hoe voelt dat?  
„De laatste zes maanden is het echt absurd hoe vaak ik herkend word. Ik vind het heel leuk, al is er natuurlijk ook geen weg meer terug. Meestal geniet ik er van, alleen ook ik ben weleens chagrijnig. Dan houd ik altijd in mijn achterhoofd dat ik ondanks de situatie, altijd aardig moet zijn tegen de fans want die maken jou maar één keer mee, niet ook nog die vijf dagen dat je wel aardig bent. Dat is wel eens lastig qua gedachtegang, maar ik laat dat nooit aan de buitenwereld zien.”

In Salam zing je: ‘Bedank m'n ma, zij heeft gestreden voor dit, maar die klok hier om mijn pols vindt zij een beetje getikt.’ In een interview heb je weleens gezegd dat ze niet goed weet wat je doet. Is dat nu anders?
„Het begint steeds meer te komen, maar mijn moeder woont in Parijs en spreekt geen Nederlands. Mijn broertjes en zusjes laten wel zien wat ik doe, dus trots is ze absoluut. Mee naar een optreden heb ik haar nog nooit genomen. Wie weet als ik ooit een Ahoy of Ziggo Dome uitverkoop: dan moet ze er wel bij zijn.”

Is er nog iets wat je haar zou willen geven?
„Ik geef haar al heel veel, ben haar ontzettend dankbaar. Financieel heeft zij het goed als ik het goed heb en qua liefde sta ik altijd voor haar klaar. Ik heb alleen niet zoiets van: ik geef haar een Range Rover. Mijn moeder krijgt wat zij wil. Ik zorg dat ze het goed heeft.”

Spijt

‘Nu gaat het goed, maar weet nog drie jaar terug’ rap je in Slapend Rijk. Wat zou je jongeren die nu in een rotsituatie zitten meegeven?  
„Dat ze hun talent echt moeten ontwikkelen en achter hun dromen aan moeten gaan. Het gaat niet vanzelf, ook bij mij niet. Ik ging ook niet rappen om vervolgens binnen een week succesvol te zijn, ik heb hier heel hard voor gewerkt. Ik denk dat als zij dat ook doen en de negatieve dingen laten, ze er iets heel moois van kunnen maken.” 

Heb je spijt van daden uit het verleden? (Boef kwam in het verleden meermalen met politie en justitie in aanraking, onder andere vanwege provocatie, opruiing en betrokkenheid bij een vechtpartij).
„Het is dubbel, want het heeft mij wel gecreëerd en gevormd, maar van bepaalde dingen heb ik wel spijt ja. Ik heb naïef gehandeld op bepaalde momenten. Achteraf bleek ik soms naïef, denk bijvoorbeeld aan blowen in mijn vlogs. Het is een klein voorbeeld, maar ik dacht daar in het begin ook niet bij na, bedacht me pas later dat er ook kinderen naar mijn vlogs kijken en mij als voorbeeld hebben. Ik zou dat nu heel anders hebben gedaan.”  

In je nummers ben je best wel open over je verleden, je gevoelens. Zijn er dingen die je wel in een track zegt, maar in een vlog nooit zou laten zien?
„Jawel. Ik vlog bijna alles, maar ik denk wel dat iedereen privedingen mag hebben. Ik rap bijvoorbeeld over mijn moeder, maar zou haar niet op de vlogs laten zien uit respect voor haar. Niet iedereen hoeft mijn moeder te zien.”  

En je eigen verdriet?
„Ik zal je vertellen dat ik voor het laatst gehuild heb toen ik 12 of 13 jaar was, maar als ik verdriet zou hebben zou ik dat denk ik wel in mijn vlogs laten zien. Al zou ik niet voor de camera in tranen uitbarsten hoor.”  

In Wejoow rap je: ‘Zeg de PVV van "Er is nog hoop". Geef me heel effe, ik verdwijn van hier’ Waar ga je heen?!
„Haha, gewoon even op vakantie hoor. Met rap is het net als met cabaret: niet alles wat je zegt hoeft 100 procent waar te zijn. Af en toe overdrijf je dingen. Het was meer een grap dat ze dan geen last meer van me zouden hebben. Nederland is het best geregelde land ter wereld. Dus nee, het is niet zo dat ik aan het sparen ben, een huis in Spanje koop en nooit meer terugkom. Niemand hoeft bang of blij te zijn dat ik ga emigreren: dit voelt als mijn land.”

Het album Slaaptekort van Boef is vanaf nu te koop via iTunes of te luisteren via Spotify. 

REACTIES