Evie Westland
Evie Westland Relaties & seks 21 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Meerdere liefdes ‘heel gewoon’ onder millennials

Blijkt jouw lief er een ander op na te houden? Veel mensen zouden als ze daar achter komen een punt achter hun relatie zetten, of in ieder geval eens een stevig gesprek aanknopen met hun partner. Maar het kan ook anders: een open relatie. Helemaal van deze tijd. Polyamorie schijnt namelijk hip te zijn onder millennials.

De Volkskrant dook in de relatieperikelen en –avonturen van polyamoristen. „Polyamorie is vrij en tegelijkertijd ontzettend gestructureerd. Er worden overal afspraken over gemaakt.”

Wat is polyamorie?

Als polyamorist houd je van verschillende mensen. Er is een verschil tussen polyamoreus zijn (van verschillende mensen kunnen houden) en polyamoreus leven (er daadwerkelijk een relatie met meerdere mensen op nahouden, met wederzijds goedkeuren). Een bekend voorbeeld van een polyamoreus gezin wordt getoond in de Amerikaanse realityshow Sister Wives op TLC, waar Kody Brown samenleeft met vier vrouwen.

https://www.youtube.com/watch?v=399e_xSgpCI

Babyboomers

Jongeren zouden steeds vaker “seksueel fluïde” zijn, zo stelt de Volkskrant. Millennials identificeren zich minder vaak als hetero dan hun voorgaande generatie. „Wellicht wordt een andere norm, monogamie, hierdoor ook vaker in twijfel getrokken”, aldus de schrijver.

Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone denkt dat millennials (in Amerika) meer begrip hebben gekregen voor niet-monogame relaties kiezen dankzij hun opvoeding. Omdat de ouders van veel millennials opgroeiden met een vrije seksuele moraal, zijn zij ook vrijer opgevoed. Zo kregen de millennials seksuele voorlichting en is seks voor het huwelijk inmiddels geen taboe meer.

Maar omdat het ook steeds vaker voorkwam dat de zogenaamde babyboomers – de ouders van deze millennials – gingen scheiden, zouden veel millennials „een niet al te rooskleurig” beeld hebben van monogamie en daarom meer neigen naar andere samenlevingsvormen.

Jaloezie

Overigens is het een misvatting om te denken dat jaloezie in deze relaties niet bestaat, vertelt één van de geïnterviewden aan de krant. „Maar”, zo stelt ze, „ik ben niet bang dat mijn partner me verlaat omdat hij iemand tegenkomt die leuker is dan ik. Juist omdat onze relatie niet exclusief is, heb ik minder verlatingsangst.”

Herken jij je hierin en zou je graag je verhaal doen bij Metro? Stuur dan een mailtje naar de redactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.