Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 2 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Daten na een lange relatie, hoe pak je dat aan?

Als je jarenlang een relatie hebt gehad en het gaat uit, bevind je je opeens weer tussen de vrijgezellen. Dan kun je ook weer gaan daten. Maar hoe doe je dat ook alweer?
 
Singlecoach Meinou Lambeck merkt dat ‘verse’ singles daar nogal eens vragen over hebben. Vooral als ze op zoek zijn naar een nieuwe, serieuze relatie. „Twee vragen die we regelmatig voorbij zien komen, zijn: ‘waar kom ik nog iemand tegen?’ en ‘hoe ga ik om met al die datingapps?’

Het punt met datingapps is dat mensen ze met veel verschillende bedoelingen gebruiken. En een serieuze relatie vinden is niet een van de eerstgenoemde redenen om zo’n app te downloaden. Deze staat op nummer vier van de genoemde redenen om op Tinder te zitten, blijkt uit een Belgisch onderzoek. „Heel veel mensen zijn niet eens uit op een afspraak”, vertelt Lambeck. „Ze willen de app alleen maar uitproberen, kijken of ze nog een beetje goed in de markt liggen of zijn vooral uit op een avontuurtje.”

Zelf zo’n avontuurtje beleven of een beetje rondkijken, kan zeker leuk zijn als je uit een lange relatie komt, beaamt Lambeck. „Er is echter ook een groot deel dat zegt: ‘jammer dat dit mislukt is, maar ik wil wel weer een nieuwe relatie.’” Lambeck spreekt regelmatig mensen achter in de twintig die denken dat niemand om hen heen vrijgezel is en zich dan heel alleen gaan voelen. „Alsof er iets mis met ze is. Terwijl: er zijn nog altijd bijna drie miljoen singles in Nederland.”

Je bent zeker niet de enige

Lambeck raadt vrijgezellen dan ook vooral aan om andere vrijgezellen te ontmoeten. „Zo merk je dat er ook leuke kanten aan het single-leven zitten en dat je niet de enige bent. Je hoeft niet wanhopig op zoek te gaan naar iemand anders, alleen om dat gat op te voelen. Zorg dat je singles om je heen hebt met wie je leuke dingen kunt doen, bijvoorbeeld door single-activiteiten te ondernemen.”

Weet naar wie je zoekt, houd je ogen goed open en zoek actief, adviseert Lambeck: „Je moet zelf wat meer je best doen zijn om iemand te ontmoeten en waar je die leuke persoon vindt. Als je je studieperiode voorbij bent, wordt het moeilijker. En rond de 30 lijkt het alsof iedereen bezet is, wat niet zo is.” Neem ook bij het contact met anderen een actieve houding aan. „Veel mensen zijn het na jaren een relatie te hebben gehad, verleerd om te flirten en anderen een goed goed te geven. Zorg dat je openstelt”, aldus Lambeck.

Loop niet te hard van stapel

Tinder en Happn zijn leuk, maar focus je vooral niet enkel op online daten. Als je via via iemand leert kennen, weet je toch wat meer van diegene. Bovendien zit de lading er minder op. En vat vooral niet alle afwijzingen persoonlijk op. „Ik merk weleens dat mensen het geprobeerd hebben op Tinder, maar dat ze als het niet goed uitpakte, ontmoedigd raakten. Dat is nergens voor nodig.”
 
Last but not least: loop als kersverse single ook niet te hard van stapel. Lambeck: „Neem de tijd om over je relatie heen te komen, ook al voelt het niet fijn om liefdesverdriet te hebben. Je neemt dingen toch vaak mee in je volgende relatie. En dan kom je er op een gegeven moment achter dat je je oude relatie niet goed hebt verwerkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.