Droomduel dammers Jan (18) en Roel (23) om wk-titel

Roel Boomstra (links) en Jan Groenendijk: vrienden en concurrenten. / Foto’s: Bart Jansen

Ze zijn 18 en 23 jaar en strijden in een tweekamp om de wereldtitel dammen. Wie zijn Jan Groenendijk en Roel Boomstra?

Nederland heeft half december na Harm Wiersma in 1984 weer wereldkampioen dammen. Wie denkt dat dat een oude slimmerik in een pak van ribstof is, zit er ver naast. Twee van de beste dammers ter wereld zijn 18 (Jan Groenendijk) en 23 jaar (Roel Boomstra). Twee doodnormale gasten met een uniek talent, zo bleek deze week bij een perspresentatie op de veertigste verdieping van de Haagse Toren in Den Haag.

Verdomde Russen

Wie zijn deze dammers die zaterdag aan een tweekamp over twaalf wedstrijden in Groningen, Wageningen en Den Haag beginnen? Wie zijn deze jongemannen die in een droomduel de hegemonie van ‘die verdomde Russen’ eindelijk doorbreken? Johan Krajenbrink, technisch directeur van dambond KNDB en oud-trainer van beide denksporters, kent de heren goed. Hij doorliep met de twee een nu tien jaar durend talententraject van de dambond.

Als je haar maar goed zit

Jan Groenendijk is de jongste en studeert natuur- en sterrenkunde. De Wageninger valt op door zijn perfect gekamde rode haardos en is fervent aanhanger van de slogan ‘als je haar maar goed zit’. 18 jaar dus, maar met drie wereld- en zeven Europese titels bij de jeugd draait hij al een tijdje mee.

Zijn ouders, biologen, waren verbaasd als hij weer eens een boek las met de titel Slagzetten in het Klassieke Middenspel. Een typische damnerd werd hij echter nooit. Groenendijk is ook voetballer, met een verdienstelijk linkerbeen in FC Wageningen A1. Door damdrukte traint hij er echter vaker voor zijn fitheid dan dat hij met zijn teamgenoten wedstrijden voetbalt. Jan Groenendijk maakt de damsport hip, zo wordt er in damkringen gezegd.

„Jan is een bijzondere jongen, die soms zingt bij het trainen”, zegt Johan Krajenbrink. „Hij heeft een goede stem! Ik heb later begrepen dat hij zingt als iets hem bevalt. Jan is creatief, zag op jonge leeftijd al mooie combinaties van zetten. Hij heeft enorm veel getraind en is fanatiek. Zijn aaibaarheidsfactor is bijzonder groot, maar voor tegenstanders is dat verneukeratief. In tijdnood is Jan een ijskonijn. Met nog tien seconden op de klok denkt hij nog negen seconden na en schuift dan achteloos een schijf. Daarmee drijft hij trainers, coaches en publiek tot wanhoop.”

Russisch mysterie

Roel Boomstra is ondanks zijn 23 jaar ook al een ervaren damrot. De Europees kampioen van 2014 studeert natuurkunde en damt sinds de basisschool. Als kind zou hij al hebben verklaard dat hij de allerbeste dammer van de wereld wil zijn. Door een gelukje werd de Groninger de uitdager van Jan Groenendijk. Negenvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev besloot dat hij niet voor een tiende wk-titel ging. „Voor iedereen is de reden nog steeds een mysterie”, zegt Boomstra, die ook squash speelt. „Ik was geschokt, tot ik me opeens realiseerde dat ik nu weleens om het wereldkampioenschap zou mogen gaan spelen.”

Planmatig afstellen

Krajenbrink: „Wel meer kinderen zeggen dat ze ergens wereldkampioen in willen worden, maar Roel meende het. Planmatig heeft hij daar alles op afgesteld. Bewonderenswaardig, want hij legde zichzelf veel druk op. Hij is krachtig geworden, ook na de nodige tegenslagen. Roel heeft zijn vader op jonge leeftijd verloren en haakte een tijdje af door verschijnselen van oververmoeidheid. Hij weet nu dondersgoed waar hij mee bezig is en dat bewonder ik enorm.”

Platenlabel sluit aan

Top Notch, het platenlabel van onder meer Opgezwolle, De Jeugd van Tegenwoordig en Gers Pardoel, heeft zich aan de wereldtitelstrijd dammen verbonden. Het label regelt bijvoorbeeld dat rapper Ronnie Flex met jonge talenten langs scholen gaat, om kinderen warm te maken voor de damsport. Kees Koning van Top Notch: „Ik raakte geprikkeld door het verhaal van Jan Groenendijk, die schijnbaar uit het niets ineens kans maakte om de jongste wereldkampioen dammen te worden. Dammen heeft misschien niet het stoerste imago, maar is ontzettend goed voor je ontwikkeling en brein. Het is een sport voor zij die het laatste gekozen werden bij gym, maar later misschien wel de grootste stappen maken.”

Meer info vind je op www.wereldtiteldammen.nl.

 

REACTIES