Lyon in halve finale: kan Ajax Europa League winnen?

Foto: ANP.

De een gelooft erin, de ander ziet het als iets onmogelijks: een Nederlandse club die een Europees toernooi wint. Na de overwinning op Schalke 04 staat Ajax op de drempel van een finaleplek. Zou het dan toch gaan lukken? Het eerste obstakel op de weg richting winst van de Europa League is het Franse Olympique Lyon.

Laatste Europese winst in 2002

De laatste keer dat een Nederlandse club een Europese hoofdprijs pakte, was in 2002. Toen kroonde Feyenoord zich tot winnaar van de UEFA Cup door in een bloedstollende wedstrijd Borussia Dortmund met 3-2 te verslaan. Kan Ajax 15 jaar later dat kunstje ook flikken?

Eenvoudig zal het niet worden en even leek het er zelfs op dat een plek in de halve finale ook niet zou worden bereikt. Schalke poetste in Gelsenkirchen de 2-0 nederlaag van een week eerder in 90 minuten weg. In de verlenging werd het zelfs 3-0 en daarmee zou het Europese avontuur voor Ajax voorbij zijn. De tien van trainer Peter Bosz, Joël Veltman kreeg nog voor het einde van de reguliere speeltijd zijn tweede geel, rechtten de rug en via Nick Viergever en Amin Younes plaatsten de Amsterdammers zich toch voor de halve finale.

AZ ging dit seizoen hard onderuit

De loting in Nyon bepaalde vrijdag dat Ajax het in die halve finale moet opnemen tegen Olympique Lyon. Is dat een neembare horde? In de achtste finale maakten de Fransen nog korte metten met AZ. Na een 1-4 nederlaag in Alkmaar werd het in Lyon zelfs 7-1.

Toch zijn de statistieken van Ajax tegen de Franse opponent niet onaardig. De Amsterdammers speelden vier keer eerder tegen de ploeg waar ook Nederlands international Memphis Depay onder contract staat. Dat leverde Ajax nog nooit een nederlaag op. In 2002-2003 en 2011-2012 trof Ajax de Fransen in de groepsfase van de Champions League. Vijftien jaar geleden leverde dat twee zeges op (2-1 thuis en 0-2 uit), vijf jaar geleden was er twee keer een puntendeling (beide keren 0-0).

Ajax speelt waarschijnlijk eerst thuis, maar daarover is nog wat onduidelijkheid. De heenwedstrijd staat namelijk officieel gepland voor 4 mei, maar de gemeente Amsterdam heeft al laten weten tijdens Dodenherdenking geen duizenden toeschouwers in de stad te willen. Het duel kan een dag worden vervroegd of Ajax moet eerst op bezoek bij Lyon.

Is winst mogelijk?

De andere halve finale gaat tussen Celta de Vigo en Manchester United.

Wat denk jij: heeft Ajax kans om dit seizoen de Europa League te winnen?

 

REACTIES